ATTEFALLSHUS

Attefallshus LAGOMLÄNGAN
Attefallshus MELODY LARGE
Attefallshus Herrgårdslängan

ATTEFALLSHUS

INTRODUKTION

Sedan introduktionen 2014 har intresset för attefallshus formligen exploderat. Det fördelar som tidigare friggeboden erbjöd kompletterades i och med detta avsevärt för villa- eller fritidshusägaren. I tillägg till den enkla friggeboden på 15 kvadratmeter som enligt reglerna inte klassades som en riktig bostad kan man nu bygga ytterligare 25 kvadratmeter boyta.

Komplett med WC och kök

Attefallshuset får till skillnad från friggeboden brukas som komplementsbostad, alltså innehålla både kök och WC/Bad, vilket gör denna byggnad långt mer mångsidig. Kolla också in modellerna som kommer med bastu för extra guldkant. 

ANVÄNDNINGSOMRÅDEN

Ett attefallshus kan, för att bara nämna några funktioner, brukas som gäststuga, kontor, ateljé, festlokal, fritidshuskomplement och bastuhus. De 25 kvadratmetrarna ger tillräckligt med yta för att flera personer ska kunna bo bekvämt under korta till medellånga perioder, till exempel vid användning som komplement till en sommarstuga eller fjällstuga. Om man bara är en eller två personer går det utmärkt att mer eller mindre permanent bo i sitt Attefallshus, utan att för dens skull trampa varandra på tårna.

 

BYGGHÖJD

Den utökade maximalt tillåtna byggnadshöjden som hos friggeboden var 3 meter till nock utökades i attefallshuset till 4 meter, vilket gjorde mycket stor skillnad i det att man nu kunde få plats med ett relativt rymligt loft, såsom i våra modeller Lillhuset Large och Melody Large. Denna ändring gör att man i dessa våra modeller kan bo upp till 6 personer med egen sovplats i attefallshuset och ändå ha plats för kök med matplats och ett badrum. I fallet med Gästlängan Large även en bastu.

Attefallshus Herrgårdslängan Loft

UTHYRNING

I princip samtidigt som de nya attefallsreglerna trädde i kraft exploderade en annan marknad - uthyrning av privatbostäder via internet, främst könt genom tjänsten Aibnb. I fallet kring uthyrning av bostadsrätter via denna tjänst i Sverige har det uppstått kontroverser som främst har att göra med grannars upplevda obehag vid närvaron av främmande turister i trapphuset, något som inte direkt är applicerbart på villor och fristående hus. 

Uthyrning av ens privatbostad kan vara något som en hel del människor känner sig obekväma med, med allt vad det innebär. Med ett attefallshus däremot ges möjligheten att när man har kan och känner för det hyra ut en bostad utan dessa negativa inslag. Den största fördelen är troligtvis den extra inkomsten, på Skatteverkets hemsida hemsida går att läsa följande: "Vid uthyrning av småhus får du avdrag med 20 procent av hyresintäkten, utöver schablonavdraget på 40 000 kronor. Det innebär att om du får intäkter under 50 000 kronor från uthyrningen av småhuset, behöver du inte betala skatt för det". Men utöver denna vinst ges andra fördelar som inte många tänker på - utbyte med andra kulturer genom spännande turister från när och fjärran, möjligheten till att tomten bebos när du är iväg på semester och på så vis avskräcker potentiella inbrottstjuvar och chansen att ha en student boende i trädgården, som kanske har många nyttiga kunskaper att bidra med till hushållet. 

Bor du i huvudstaden? Här kan du läsa mer om Attefallshus Stockholm!

Kommentarer är stängda